Spendera semestern i Nordafrika

Har du redan planerat inför kommande semester? En region som blivit allt mer välbesökt de senaste decennierna (med vissa dippar) är norra Afrika. Här finns både turistvänliga stränder och pulserande stadsliv. Beroende på vilket land man väljer kommer upplevelsen givetvis att skilja sig åt. Vilket land passar dig bäst?

Resa till Tunisien

En resa till Tunisien är något som förknippas med värme, sol och bad för de flesta. Många menar att det är i Tunisien som det bästa av Medelhavet och Nordafrikas kultur finns. En annan fördel många talar om är de långa, vita stränderna, som ibland sägs vara de allra bästa i regionen.

En resa till Tunisien behöver dock inte bara innebära avslappning på stranden. I de gamla basarkvarteren bjuds det på spännande shopping där hantverk, lädervaror och keramik finns till riktiga fyndpriser. Till skillnad från i Sverige brukar det gå utmärkt att pruta i dessa kvarter.

Marocko

Många menar att Marocko inte är lika ”turistigt” som en resa till Tunisien, även om landet åtminstone är förhållandevis välbesökt. Dock är stränderna inte riktigt lika långa och det är inte heller lika tätt mellan de hotell och semesterområden som finns.

Åker man till Marocko är det ofta huvudstaden Casablanca som gäller. Här samsas över tre miljoner människor bland höghus, marknader och en och annan golfbana. Staden är en bubblande metropol där många olika kulturer möts. Det här resulterar bland annat i en mycket spännande matkultur och shopping.

Egypten

Att åka till Egypten är, tillsammans med en resa till Tunisien, troligtvis det mest populära valet i Nordafrika för skandinaver. Stora delar av regionen har dock varit instabila under senare år, där Egypten är av ett av de länder som lidit värst. Oavsett vart i världen du reser, rekommenderas det alltid att förvissa sig om säkerhetsläget på förhand. Det här kan till exempel göras genom att gå in på Utrikesdepartementets hemsida, där aktuell information om säkerhetsläget i världen kan hittas.

Trots instabilitet har Egypten fortfarande en plats hos semestrande svenskar. Främst är det sol, värme och historiska sevärdheter som lockar. Givetvis är även havet inbjudande för dem som åker ner. Det som kanske attraherar allra mest, och som skiljer Egypten från andra länder i regionen (och världen), är pyramiderna. Att se pyramiderna är en upplevelse som sent glöms, och som nog de flesta anser gör en resa hit värd att göra.

Skillnader i kultur, lagar och regler

Oavsett om det är en resa till Tunisien, Marocko eller Egypten man gör, bör man känna till att kulturen skiljer sig åt ganska mycket från Sverige och Skandinavien. Samtliga länder är konservativa i jämförelse med Sverige, och saker såsom klädsel är något som bör has i åtanke. Vidare är det viktigt att uppdatera sig med gällande regler och lagar som gäller i landet man besöker. I Egypten är det till exempel strängt förbjudet att fotografera i närheten av militära anläggningar.

29 Jun 2017