Packa inför resan

Skriv en lista för lättare packning

Att resa – oavsett vart och hur länge man ska vara borta – för alltid med sig viss spänning. Man är förväntansfull, man vet inte riktigt vad som komma skall, man är kanske lite nervös och allt detta kan komma att påverka packningen. I de flesta fall så påverkar dessa känslor så till vida att man packar för många saker och fyller sin resväska med för mycket kläder och rent onödiga saker.

Man låter ord som om- och men vara med i planeringen och det blir sällan bra. Menas här: man kanske ska åka till Spaniens solkust och man vet att det där infaller ungefär 320 dagar av sol per år – men ändå så står man där med sina regnkläder och tänker: men om det börjar regna då? Dumt, och tyvärr inte ovanligt.

Det råd vi kan ge för att slippa liknande situationer är att man planerar lite bättre och att man gärna skriver upp en lista över vad man ska plocka med sig.

Detta är nämligen bra med tanke på scenario nummer två som kan komma av nervositet och förväntan; att man glömmer saker. Det är tyvärr inte ovanligt att man anländer till flygplatsen bara för att se att fickan där passet ska ligga är tom, att resväskans dokumentfack saknar biljetten eller att man kanske inser att man glömt sin plånbok hemma.

Det är ingen slump att Polisen har en extracentral för tillfälliga pass i nära anslutning till våra flygplatser och det om något är ett bevis på att anspänning inför en resa kan vara minnets sämsta vän.

En lista nämnde vi och det som vi rekommenderar här är att man börjar från botten av resväskan. Det vill säga – och här nedan kommer ett exempel på hur en sådan lista kan se – man lägger ner en sak, bockar av på listan och går vidare till nästa direkt.

  • Skor – fyll dessa med strumpor; det ger mer plats och det ger skorna en bättre passform
  • Kläder – vilka ska användas först? Lägg dessa i toppen. Har du planerat en middag där du ska ha skjorta och kavaj mitt i din resa så kanske dessa ska läggas ovanpå skorna. Bonustips: rulla dina kläder för att skapa mer utrymme.
  • Behöver du en sådan så är det förmodligen på den kalla flygplatsen och därför ska den ligga i toppen.
  • Vätskor. Icke! Se till att du inte är en av de personer som tvingas riva ut innehållet i din väska enbart för att du placerat en stor vattenflaska – full – däri.
  • Vassa saker. Samma sak där. Rensa ur din necessär på allt som inte får ligga där under en normal flygning; nagelsax, pincett och annat får du köpa på plats.
  • Pass, biljett, böcker och dator: Överst i väskan och gärna i ett av de fickor som ligger utanpå.

Gällande överpackning så har vi ett tips som kan hjälpa dig att undvika den fallgropen. Du ska alltså resa och troligt är väl att du under någon dag kommer att ge dig ut för lite shopping? Kort och gott – lämna plats för de kläder och de souvenirer som du kommer att köpa i det land du ska besöka.

Du kommer förmodligen att ångra att den där gamla ylletröjan åkte ner i väskan då du inser att allt inte får plats i densamma vid din returresa. Tänk rätt för att lyckas packa lätt!