Semestern - en tid för njutning

Personer över 35 år kanske minns det gamla tv-programmet Glöm Inte Tandborsten. Det är en fras som vi åter skulle vilja sätta i rampljuset i samband med att många i dagarna inleder årets ljuvligaste tid - semestern. Om vi under året har en relativ sund syn på kost och rutiner så släpps fördämningarna under sommaren och vi låter de bekvämare lösningarna ta en större plats i våra vardagliga liv. Något som dels drabbar oss själva, men som främst drabbar våra barn.

För vuxna innebär det att vi grillar varje dag, det serveras lite vin och det dricks lite öl. Vi går in i en bubbla där hängmattan är det som gäller. Barnen - där vi under året tryckt hårt på rutiner - får plötsligt vara uppe längre, luncherna serveras då hunger faller på och mellan alla mål mat så åker det fram en glass eller någonting annat gott. Allt detta är att göra sina barn en björntjänst. Inte minst om man ser till tänderna och skötseln av dessa i samband med sommaren.

Frågar man en tandläkare så kommer denne att säga att hösten är den period då flest patienter kommer och där finns en tydlig korrelation mellan semesterns mer avslappnade inställning och den bristande skötseln av tänderna. För barn är detta illa - för vuxna kan det dock vara ännu värre.

Ett besök hos en tandläkare kostar pengar

Det finns en sak som är talande med att besöka en tandläkare för en vuxen människa och detta är att besöket i fråga kostar pengar. Tyvärr så är det ofta en ganska avsevärd summa som måste läggas om det skulle vara så att den initiala undersökningen visat på att behandlingar måste sättas in.

Vi ska tillägga att en tandläkare har fri prissättning och att det därför kan vara orättvist att säga att alla mottagningar är extremt dyra - en tandläkare i Bromma kan vara avsevärt mycket billigare än vad en kollega i Bandhagen är och så vidare - men man måste ändå se till det faktum att det handlar om en kostnad. En onödig sådan.

Skapa sunda rutiner och njut inom ramarna av dessa

Så svårt är det egentligen inte att sköta sina tänder även om man har semester och inte samma tillgång till exempelvis rinnande vatten (om du befinner dig på lantstället exempelvis). Se till att borsta som vanligt, se till att bunkra upp med tandtråd och se till att skölja munnen med munvatten där fluor är en av ingredienserna. Försök att ta bort en del av alla glassar som barnen försöker tjata sig till och om du faller för trycket - se till att borsta tänderna på barnet efteråt.

En annan bov i dramat handlar om att undvika de frestelser som finns. En tandläkare skulle kanske inte säga att det handlar om vad du äter som är den stora faran - en glass då och då är okej - utan hur du äter. Genom att undvika småätande så får tänderna den vila och återhämtning de behöver. Det är extra viktigt för barn. Se till att njuta av semestern - men försök att njuta inom ramarna av de rutiner ni sätter upp. Och: glöm inte tandborsten!

Läs mer om tandvård.

23 Oct 2018