Se Stockholm som turist

Möjligheterna att se Stockholm som turist är många. Reser man på en lägre budget kan det räcka fint med att hyra en cykel. Reser man på en lite högre budget kan det vara ett effektivt och roligt sätt att se staden genom att hyra en privatchaufför. Ett annat alternativ är att se staden från vattnet. Stockholm är känt för sin skärgård, och vatten går genom nästan hela staden.

Hyra cykel

Är det fint väder kan det bli ett roligt äventyr att hyra cykel i Stockholm. Är man inte van att cykla i storstäder sedan innan bör man vara särskilt försiktig. Cykelfilerna ligger ofta på vägbanan, med endast linjemarkeringar som skiljer cyklister och bilister åt. Många som kör bil i Stockholm är också turister och kanske gör det för första gången. Som ovan bilist är det möjligt att inte tänka så mycket på cyklisterna som man kanske borde. Var särskilt försiktig när du ligger bakom en buss eller långtradare. De har nämligen betydligt sämre möjligheter att kontrollera döda vinkeln än vad privatbilister har. På bussarna brukar det finnas en markering som varnar cyklisterna för att de befinner sig i chaufförens döda vinkel.

Privatchaufför

Den som vill se Stockholm snabbt och effektivt kan ha nöje av en privatchaufför. Givetvis kostar det lite mer än att hyra en cykel, men det ger också en annan form av bekvämlighet. Är man inte i god fysisk form kanske man föredrar att betala lite mer och istället få sitta bekvämt medan man är på sin sightseeing. De flesta privatchaufförer är glada att visa dig runt i staden, och berättar gärna mer om de olika sevärdheterna. För riktigt detaljerad guidning om till exempel historia och arkitektur, kan det dock vara bättre att ta en regelrätt sightseeingbuss. En privatchaufför ger dig dock större frihet att planera din dag precis så som du önskar. Är du intresserad, läs mer här.

Se Stockholm från vattnet

Ett vackert sätt att se Stockholm på är från vattnet. Det ger dessutom ett bra tillfälle att besöka någon av de många öar som omger staden. Ett populärt mål är Fjäderholmarna, där det finns teater och konstutställningar att titta på. Sandhamn är ett annat populärt ställe att åka till för båtburna. Vill man inte planera sin rutt själv genom olika turer, finns det guidebåtar. Då åker du ofta runt kring innerstaden och får höra historier om vad som format till Stockholm till den stad det är idag.

Från luften

Det finns mängder av olika turer att ta för den som vill se Stockholm från luften. Till exempel kan man få guidade turer med helikopter eller flygplan, då ofta med start från Bromma flygplats. Det här kostar naturligtvis en del, men är också en upplevelse som heter duga. Ett lite billigare sätt att se Stockholm från ovan är att åka luftballong. Antalet turer är dock mer begränsade, även om det också är en upplevelse som är svår att glömma. Vill man åka luftballong bör man se till att kolla upp datum i god tid på förhand.

27 Dec 2017