Så bör man packa för utlandsflytten

Om det är dags att flytta utomlands är det många saker att tänka på. Du ska ordna med bostad, du ska ordna arbete. Många arbetsförmedlingar försöker underlätta för att hitta arbeten utanför Sverige. Inom EU är det inte så svårt att hitta arbete. De flesta service som man har hemma; sjukvård som du delvis betalar via skattsedeln, liksom tandläkarvård och mödravård kan du begära att få utomlands och få betald via Försäkringskassan hemma, dock kräver Försäkringskassan att du bor i Sverige största delen av året för att fortfarande kunna åtnjuta rättigheterna som du har via Försäkringskassan och att du fortfarande betalar skatt hemma.

Flytta utanför EU kräver visum

Ska du flytta till något land utanför EU, till exempel till USA, kommer du att behöva släppa de flesta rättigheter som du har i Sverige. Du kanske ska flytta på grund av arbete?Dt har blivit allt svårare att flytta till USA. Endast om du kan bevisa att du har ett arbete, kan du få flytta dit och bo så länge som du har garanterad anställning. Har du då din arbetsgivare hemma i Sverige som sänder dig till utlandet är det bra mycket lättare att kunna flytta till exempelvis USA. Som turist får du inresetillstånd, som heter ESTA och som du som turist kan fylla i, på nätet. Du får då stanna i 3 månader innan du blir tvungen att återvända hem igen.

Ska du däremot stanna för att arbeta, måsta du få ett arbetsvisum. Ska du arbeta för ett svenskt företag, brukar de göra det åt dig, vilket underlättar än om du skulle ansöka om ett sådant på egen hand. Då ansöker de enligt standard för H-1B och kravet för att bli beviljad en sådan sak är att du innehar en specialistkompetens som inte kan fyllas på den amerikanska arbetsmarknaden.

Skicka bagage med flyg

När alla papper är i ordning och du har fått uppehållstillstånd och arbetsvisum, kan det vara viktigt att packa dina saker på rätta sättet. Ska du sända ditt bagage bör du göra det antingen via fartygsfrakt, eller flygfrakt. Fartygsfrakten kan ta flera månader innan det kommer fram. Har du inte bråttom, kan vi rekommendera den frakten. Då kan du packa i hela tunnor, om du så önskar. Du kan sända möbler och skrymmande saker, om du så önskar. Svårare med skrymmande saker är det om du sänder via flyg. Då är det desto viktigare att du packar på rätt sätt för att kunna sända det med flyget. Läs mer här.

23 Nov 2018