Hur stora saker kan man egentligen få med på flyget?

Ibland behöver man få med lite större bagage på planet, trots att föremålet i fråga kan tyckas vara aningen för stort för att det ska tillåtas. I sådana fall kan det bli frågan om regelrätt flygfrakt, till exempel om det handlar om en bil, en häst eller ett annat stort djur. Här kan du läsa mer om just flygfrakt.

Vissa saker kan däremot vara gränsfall. Ett exempel på det är en cykel, som många kan vilja ha med sig utomlands för en cykelsemester eller liknande. För en cykel behövs sällan en regelrätt flygfrakt styras upp, utan det kan räcka med att betala lite extra. Olika flygbolag har olika regler för hur stora saker man får ta med och hur mycket det kostar att göra detta.

Läs flygbolagets policy på förhand

Oavsett vad du ska ta med dig, bör du läsa flygbolagets policy på förhand. Det här bör du göra om du är det minsta fundersam på om dina saker kan få komma med på flyget eller inte. Är de alldeles för stora behöver du istället leta efter flygfrakt – och det här vill du gärna inte få reda på när du står på flygplatsen och ska checka in. 

Hur ser flygbolagens regler ut?

De olika flygbolagen har lite olika regler för hur mycket ett kolli får väga, och vad som faktiskt räknas som ett kolli. Till exempel kan ett föremål som en cykel ibland vara ett gränsfall. En cykel kan i vissa fall räknas som en del av ditt vanliga bagage, medan du ibland måste checka in den separat.

Dimensioner

De flesta flygbolag har en maxvikt på kolli som ligger någonstans mellan 23 – 25 kilo (kan vara både lägre och högre än detta). Utöver det finns även maxdimensioner som inte bör överstigas.  Maxdimensionerna kan variera ganska mycket från flygbolag till flygbolag.

Vissa flygbolag tar till exempel inte emot en cykel som överstiger 150 centimeter, medan andra har en gräns på 190 centimeter. Således är det alltså viktigt att på förhand förvissa sig om det aktuella flygbolagets regler och policy.

Golfbag – kostar det extra?

Golfbag är något annat som många vill ha med sig på resan, men som flygbolaget ibland inte tycker om. En golfbag är också så pass liten att det knappast känns värt att ordna med flygfrakt eller ta en bilsemester bara för det. Och visst går det att ta med en golfbag hos de flesta flyg – dock kan det kosta lite extra.

Vissa flygbolag låter passagerarna ta med en golfbag istället för en gratis, vanlig väska. Det här är dock inte alla. Ibland kostar det extra på grund av golfbagens vikt och storlek. Precis som när det handlar om en cykel, är det bra att gå in på sitt flygbolags hemsida på förhand och läsa igenom reglerna. Hittar man inte dessa, går det givetvis bra att ringa flygbolaget för snabbare support.

15 May 2017