Förverkliga drömmen om ett eget fritidshus

Drömmer ni också om ett fritidshus? Ett eget litet paradis i naturen där man kan koppla av och ladda batterierna? Det har aldrig tidigare varit så enkelt att bygga fritidshus som det är nu.

Vi värdesätter allt mer att kunna semestra på hemmaplan och ha tillgång till ett fritidshus som man även kan nyttja över en helg bara för att komma bort ett tag. Genom att själv bygga sitt fritidshus kan man få det precis som man önskar, men för de flesta så finns det också en budget att ta hänsyn till. Funderar man på att bygga ett fritidshus bör man därför först räkna på vilka kostnader som privatekonomin tillåter och sedan göra en boendekalkyl. Behöver man låna pengar för att bygga så är det bäst att redan tidigt kontakta banken för att ta reda på hur stort lånet blir.

Arkitektritade nyckelfärdiga hus

Idag finns det många olika husföretag som kan erbjuda arkitektritade nyckelfärdiga fritidshus som passar i de flesta miljöer. Fördelen med att välja ett kataloghus är - förutom att det snabbt kan stå färdigt - att man kan vara säker på att det inte utsätts för fukt under byggtiden eftersom delarna produceras inomhus. En annan fördel är att man kan vara säker på att det uppfyller alla regler i plan- och bygglagen när det gäller brandskydd, energi och installationer. Fundera på om det ska vara ett enplanshus i vinkel eller om det ska vara ett tvåplanshus med glasveranda. Ska det vara vitputsat och modernt, ett gammaldags falurött trähus eller vackert timrat trä som smälter in i naturen?

Planera långsiktigt

Utbudet är stort och möjligheterna nästan oändliga när det kommer till nyckelfärdiga fritidshus. Man bör därför också fundera över hur man vill att planlösningen ska se ut. Att göra en lista på de behov man har kan underlätta. Det kan vara saker som lekrum för barnen, en skriv- eller målarateljé eller ett stort vardagsrum med plats för många. Fundera även över framtida behov som exempelvis om familjen kommer att växa. På de olika husföretagens respektive hemsidor brukar man kunna hitta bra beskrivningar av husen med tillhörande bilder, men att även kunna åka ut och titta på husen på plats är bra. När man väl bestämt sig för vilket hus man vill bygga så gäller det att hitta ett byggföretag som kan sätta ihop det. Detta gör man bäst genom att vända sig till ett par olika företag och begära in offerter.

2 Oct 2020