Avsätt tid för flyttstädningen och slipp stressen

Det finns ett moment som i en högre grad skapar stress och leder till konflikt mellan köpare och säljare av bostäder och detta i form av flyttstädning. Att en flyttstädning skapar stress är lätt att förklara då denna måste ske då hela bostaden är tom och där inga möbler eller bohag finns kvar och således måste ske i slutet av en flytt.

Det vill säga; man har packat alla sina saker, man har burit dessa, man har kört dem till den nya bostaden och man har väl där också burit in dem. Därefter så måste man då återvända till sin gamla bostad och genomföra denna flyttstädning; något som av förklarliga skäl är stressande och faktiskt också väldigt fysiskt ansträngande.

Alla som någon gång har städat vet att det i sak är ganska jobbigt och krävande; ser man till en flyttstädning så handlar det om – minst – den dubbla ansträngningen. Det är nämligen i stort sett allt som ska städas och rengöras vid en flyttstädning och baserat på detta så finns det egentligen bara två råd att ge.

Nummer ett: avsätt mycket tid. Ska du flytta från din bostad i Stockholm under en helg så måste du se till att åtminstone söndagen vigs åt din flyttstädning och detta av anledningen att du förmodligen inte hinner annars. Enbart fönsterputs – som ingår i en flyttstädning – kommer säkerligen att ta en halv dag och därför måste du avsätta så mycket tid som möjligt.

Använd ditt rut-avdrag för flyttstädning

Råd nummer två då? Ta hjälp. Det kostar inte så himla mycket att anlita en professionell städfirma för din flyttstädning och särskilt inte i dagsläget då tjänsten är något som faller in under rut-avdraget. Det vill säga; du kan anlita ett städföretag i Stockholm – gör det tidigt och kanske redan i samband med att du sålt bostaden – och få din flyttstädning utförd till halva priset genom att använda rut-avdraget.

Vi nämnde ovan ordet konflikt i samband med flyttstädning och sådana brukar uppstå mellan köpare och säljare då en sådan inte genomförts. Av förklarliga skäl; hur skulle du känna om du stod vid porten till ditt nya hem och tvingas vänta med din inflyttning enbart för att de gamla ägarna inte orkat städa ur sig?

Läser man ett köpekontrakt så står det klart och tydligt att flyttstädning ingår och att en sådan måste göras. Det innebär att man som säljare får vara beredd att betala om man fuskar eller missköter denna detalj och det är ytterligare ett starkt argument till varför man ska följa det andra rådet vi gav i form av att anlita hjälp och använda rut-avdraget för denna. Det blir helt enkelt billigare så.

Läs mer om flyttstädning.

26 Apr 2022